Aziatische hoornaar: hoe te herkennen en wat te doen?

De Aziatische hoornaar (of Vespa Velutina) is een invasief insect van de wespenfamilie, afkomstig uit het Verre Oosten. Ze werd per ongeluk in Europa geïntroduceerd en verspreidt zich nog steeds in ons land.

De Aziatische hoornaar beter (her)begrijpen om de biodiversiteit beter te beschermen

Als geduchte bijendoder vormt de Aziatische hoornaar een reëel gevaar voor bijenkorven. Maar niet alleen! Naast bijen valt hij een hele reeks insecten aan, waaronder wespen, vliegen, vlinders en spinnen.

Nesten van Aziatische wespen: hoe herkent u ze?

Net als wespen en zijn Europese tegenhanger (Vespa Crabro) heeft de Aziatische hoornaar een jaarlijkse levenscyclus.

Twee soorten nesten volgen elkaar in de loop van het jaar op:

  • Het primaire nest of voorjaarsnest:

Vanaf maart, na de overwintering, bouwt een koningin een primair nest, eerst alleen, daarna gevolgd door de eerste werksters. Het nest is klein en rond, met een enkele opening aan de basis. Het bevindt zich altijd in een tegen weersinvloeden beschermde ruimte.

  • Het tweede of zomernest:

Tijdens de zomer verlaten de werksters het primaire nest om een groter secundair nest te bouwen. Dit kan tot 1 m hoog en 80 cm in diameter zijn en kan een populatie van enkele duizenden individuen herbergen. Het is bolvormig met concentrische schubben en heeft een kleine zijdelingse opening (minder dan 4 cm). Het zomernest bevindt zich meestal hoog in de boomtoppen in het volle licht.

Tegen het einde van de herfst is het secundaire nest verlaten en wordt het het volgende jaar niet opnieuw bewoond. Alleen de jonge koninginnen overleven de winter, verborgen in de grond, in een oude boomstronk of onder een schors.

Nids du frelon asiatique_NL.jpg

 

  • Verwar het Aziatische hoornaarnest niet met het Europese hoornaarnest!

Hoewel ze er hetzelfde uitzien, zijn er verschillen. Het Europese nest is eerder kegelvormig, minder dan 40 cm in diameter, met zichtbare cellen en een grote opening aan de basis (meer dan 10 cm). Het bevindt zich bijna altijd in het donker en op beschutte plaatsen. Hij staat nooit buiten in het licht, laat staan aan het weer blootgesteld.

De Europese hoornaar is een beschermde soort, zijn nest mag niet worden vernietigd tenzij het een bewezen gevaar vormt.

Nids du frelon européen.jpg

 

De Aziatische hoornaar: hoe ziet hij eruit?

Omdat het nog steeds moeilijk is om een soort aan het nest te herkennen, verdient directe waarneming van het insect altijd de voorkeur.

De Aziatische hoornaar ziet er donkerder uit dan de Europese hoornaar. Hij is te herkennen aan zijn bruinzwarte borststuk, zijn oranje kop met zwart voorhoofd en zijn achterlijf met oranje ring. Tijdens de vlucht slepen zijn lange gele poten achter zijn lichaam. Hij onderscheidt zich ook door zijn beweeglijkheid en in tegenstelling tot zijn Europese neef kan hij lange tijd zweven.

Reconnaitre le frelon asiatique_NL.jpg

 

Help ons alstublieft!

  • Meld de aanwezigheid van nesten aan de DBDMH (112)
  • Codeer uw waarnemingen op het portaal: waarnemingen.be
  • Om uw waarnemingen onmiddellijk te coderen, download de mobiele applicatie: ObsMapp op Android of ObsIdentify op iPhone.

 

Wees bijzonder voorzichtig!

  • Benader geen nesten
  • Vang geen hoornaren
  • Vernietig de nesten niet zelf