Ecolabel

ecolabelWat is het label "Ecodynamisch" in onze gemeente ?

Sinds 2004 vernieuwt het gemeentebestuur om de drie jaar zijn milieukwaliteitslabel "Label Ecodynamisch Onderneming". Op een schaal van drie heeft de administratie momenteel twee sterren.

 

Wat betekent dit voor onze gemeente en haar gemeentebestuur ?

Met het label "Eco-dynamische Onderneming" erkent het Brussels Hoofdstedelijk Gewest officieel de goede praktijken op het gebied van milieubeheer binnen het gemeentebestuur van Watermaal-Bosvoorde. Dit label beloont de milieudynamiek en de vooruitgang op gebieden zoals afvalbeheer, rationeel energiegebruik, mobiliteitsbeheer van werknemers en milieuvriendelijker gedrag.

Sinds 2004 heeft  het gemeentebestuur dus verschillende "acties" ondernomen ten gunste van het milieu om de directe impact ervan op het milieu te beperken.

 

Energiebesparende maatregelen

In de eerste fase van de "kennis van gebouwen" hebben we een inventarisatie gemaakt van gebouwen en hun energieverbruik, om de situatie beter te begrijpen, om over expliciete en gekwantificeerde informatie te beschikken om reductieacties uit te voeren. Voor gebouwen in de categorie "grote verbruikers" (gemeentehuis, hooghuis, technisch centrum, Karrenbergschool) werden energie-audits uitgevoerd.

In een tweede stap hebben we "corrigerende maatregelen genomen", zoals het rationeel gebruik van thermostatische kranen, het stilleggen van ketels in de zomer (van 1 juni tot 15 september), de isolatie van leidingen in kelders, dakisolatie ....

 

ecolabel 2De steun van iedereen

    • Om het ecologisch-dynamische proces op gang te brengen en te laten voortduren, besloten de mandatarissen in 2004 om dit avontuur aan te vatten. Elke vermindering van papier, energie ... maakt een vermindering van de kosten mogelijk, en dus een besparing op de algemene begroting. De naleving van de voorstellen wordt gerechtvaardigd door een onmiddellijk financieel voordeel.
    • Het tweede publiek is het personeel van het gemeentebestuur. Voor de ondersteuning van de collega's heeft de milieudienst een mascotte in het leven geroepen, om de inspanningen te stimuleren en te illustreren. Aan de hand van het stadswapen herkent iedereen die bij Watermaal-Bosvoorde werkt zichzelf in onze "ecodynamische" mascotte.
       

Pedagogische affiches
Deze mascotte werd door een collega die grafisch ontwerper is in het leven geroepen. We vinden onze mascotte terug op verschillende affiches die het personeel bewust maken van de goede praktijken op het gebied van milieubeheer: papier besparen met kopieerapparaten, papier sorteren en recyclen, thermostatische kranen en toiletten op de juiste manier gebruiken, en niet te vergeten het licht uit te doen, de deur sluiten ...

 

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de dienst Leefmilieu van de gemeente!