Steunmaatregelen voor de lokale handelszaken

De Covid-19-crisis bevestigt hoe waardevol lokale handelszaken wel zijn voor onze gemeente. Zij zorgen op actieve wijze voor meer gezelligheid in onze wijken, met name meer  sociale banden vooral met alleenstaande personen. Lokale handelszaken zorgen ook voor de verankering van werkgelegenheid in onze gemeente . Ook al is het maar de laatste schakel in de logistieke keten, lokaal inkopen staat voor minder verplaatsingen en bijgevolg ook voor minder CO2-uitstoot.

Door deze crisis bevinden onze handelszaken en andere economische spelers zich in moeilijkheden omdat ze moeten sluiten, personeel ontslagen, nieuwe en moeilijke situaties het hoofd bieden. Een aantal overheden hebben steunmaatregelen uitgevaardigd voor handelaars en andere economische actoren. Deze steun zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om deze moeilijke tijd door te komen.

Gemeenteschappelijke hulp

De gemeente en meer bepaald de Vereniging ter Handelsbevordering werkt aan concrete hulp voor zijn lokale bedrijven (coach voor de digitale transitie, platform voor lokale economische spelers, digitaliseringspremie, enz.).

In de komende dagen zullen ze aan u worden gecommuniceerd.

Daarnaast zal er van 14 december tot 16 januari 2021 een tombola plaatsvinden in de deelnemende winkels van de gemeente.

En ook :

  • Vrijstelling van de oppervlaktebelasting voor kantoren met minder dan 300 m² die door de Covid-19-crisis gedwongen worden om hun activiteiten geheel of gedeeltelijk te stoppen.
  • Het lanceren van een lokale handelscheque die kan worden uitgegeven aan goederen en diensten in Watermaal-Bosvoorde. Deze lokale cheques zullen in eerste instantie worden toegekend aan degenen die zich tijdens de lockdown mobiliseren.

 

Regionale steun

  • Bonus voor het evenement, het nachtleven, het toerisme en de cultuur: het dossier moet voor 4/12 worden ingediend.

Bedrijven in deze sectoren en subsectoren kunnen daarom profiteren van een bonus die varieert van 3.000 tot 9.000 euro.

Meer in het bijzonder zal het toegekende bedrag minimaal 3000 euro bedragen, met een verhoging tot 9000 euro, indien aan de hand van de periodieke btw-aangiftes wordt aangetoond dat de omzet tussen de eerste drie kwartalen van 2019 en de eerste drie kwartalen van 2020 met ten minste 60 % is gedaald.

Meer informatie op: http://werk-economie-emploi.brussels/nl/premie-covid-event-sectoren

  • Bonus voor gesloten restaurants en cafés: 3.000 euro/vestiging (aanvraagformulier wordt vanaf medio november ingediend)

Meer in het bijzonder komen de volgende winkels in aanmerking voor deze eenmalige bonus: cafés, bars, pubs, tearooms, verfrissingscafés en elke andere plaats waar alcoholische of niet-alcoholische dranken worden geconsumeerd in de gebouwen die als gevolg van het ministerieel besluit van 8 oktober 2020 moeten worden gesloten.

Er is besloten om de NACE-btw-codes van bedrijven te gebruiken om de instellingen die recht hebben op de bonus te identificeren. Door deze keuze kunnen de bestanden zo soepel mogelijk worden verwerkt

Zo komen de volgende instellingen in aanmerking voor de bonus: vestigingen die verplicht zijn te sluiten en die:

 

Federale steun:

De overbruggingscrisismaatregel wordt verlengd tot 31 december 2020.

Met het “crisisoverbruggingsrecht” krijgen zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit door de coronamaatregelen stopzetten of onderbreken een maandelijks vervangingsinkomen van 1.291,69 euro (1.614,10 euro met gezinslast).

Er is een wetsvoorstel goedgekeurd om een dubbele betaling van de overbruggingsuitkering voor de maanden oktober en november 2020 toe te kennen aan sectoren die gedwongen worden te sluiten en aan degenen die van hen afhankelijk zijn.

Meer informatie op: https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/informatie-voor-ondernemingen/economische-verliezen-beperken/coronavirus-het